Centar za podršku porodici “Putokaz” proslavio četvrti rođendan

“Putokaz” je dao doprinos da veliki broj dece ne bude izdvojen iz svojih porodica. Važna je i podrška koju je Centar “Putokaz” pružio nama, profesionalcima iz sistema socijalne zaštite, preuzevši deo obaveza za koje mi nekada nemamo kapaciteta, kao i podrška za srodničke porodice. Ne treba zboraviti ni obuke za stručne radnike iz socijalne zaštite i hranitelje, koje nam je “Putokaz” omogućio”, rekla je Violeta Blagojević, direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje, na obeležavanju četvrte godine rada Centra za podršku porodici “Putokaz”, održanoj u četvrtak, 04. aprila, u Oficirskom domu u Nišu.

Centar za podršku porodici „Putokaz“, Niš jedan je od programa humanitarne organizacije SOS Dečija sela Srbija, koji pruža pomoć i podršku marginalizovanim i socijalno i ekonomski najugroženijim porodicama u Nišu. Aktivnosti “Putokaza” usmerene su na preventivni rad kako bi se izbeglo izdvajanje dece iz porodica i povećao kvalitet života i poštovanje dečijih prava u porodicama koje su prepoznate kao rizične. Pored toga, Centar „Putokaz“ je mesto gde se deci, mladima i porodicama pruža psihosocijalna, obrazovna i drugi vidovi podrške, kroz različite usluge. Članovi stručnog tima rade i na terenu, posećujući porodice u njihovim domovima.

01 (1)

„U našem fokusu je terenski rad, saradnja sa institucijama i organizacijama u zajednici i participacija porodice, kako bi mogla da se osamostali i odgovori na potrebe deteta na najbolji mogući način. Važne aktivnosti su i podrška u obrazovanju i grupno savetovanje, naglasila je Milica Mitrović, menadžerka Programa jačanja porodica u Nišu.

U protekle četiri godine različite usluge „Putokaza“ koristilo je više od 2000 dece i više od 500 porodica.

„Podrška, razumevanje i pomoć koju sam ovde dobila mi mnogo znači. Vi ste putokaz ka nečemu lepom“, istakla je mlada žena, koja neko vreme koristi usluge Centra „Putokaz“.

Vesna Mraković Jokanović, direktorka Fondacije SOS Dečija sela Srbija u svom izlaganju naglasila je značaj podrške koju „Putokaz“ dobija od partnera u lokalnoj zajednici i osvrnula se na rad SOS Dečijih sela u Srbiji.

03

Nakon zvaničnog dela održanog u Oficirskom domu, u parku ispred održana je radionica za decu, koju je ovom prilikom organizovao „Super autobus“, mobilni edukativni tim SOS Dečijih sela Srbija.