Centar za podršku porodici “Putokaz” obeležio pet godina rada

Naš Centar za podršku porodici “Putokaz” obeležio je 15. maja, na Međunarodni dan porodice, jedan lep jubilej, odnosno pet godina rada.
Obeležavanje je održano u Gradskoj kući u Nišu, uz učešće članice Gradskog veća zadužene za socijalna pitanja, Tijane Ilić Đorđević, predsednice Upravnog odbora SOS Dečijih sela, Nevene Čalovske Herceg i zamenice direktora Centra za socijalni rad „Sveti Sava“, Lidije Stanković. Skupu su prisustvovali i Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predstavnici organizacija i institucija sa kojima Centar “Putokaz” sarađuje (Centar za socijalni rad „Sveti Sava“, Centar za porodični smeštaj i usvojenje, Prihvatilište za decu i mlade, KLERP, Dom Duško Radović, Crveni krst, osnovne i srednje škole, Dom zdravlja, Filozofski fakultet…).

“Prodica osnovna ćelija društva koja pruža sigurnost pojedincu, dok je zdrava porodica osnov prosperitetnog društva”, istakla je ovom prilikom Milica Mitrović, menadžerka našeg Programa jačanja porodica u Nišu.

U izlaganjima svih govornika je naglašen značaj porodice za zdravo odrastanje deteta, ali skrenuta je pažnja i na to da se porodica u savremenom dobu susreće sa mnogobrojinim problemima koji dovode od rizika za izdvajanje dece. Učesnici su se saglasili da je preventivni rad u neophodan u takvim slučajevima  i ocenili da Centar “Putokaz” ima veoma važnu ulogu u očuvanju porodica na okupu.

Skrenuli smo pažnju i na važne jubileje i datume koje obeležavamo u 2019. godini – 70 godina postojanja SOS Dečijih sela, 30 godina od usvajanja Konvencije UN o pravima deteta i 10 godina od donošenja smernica za alternativno zbrinjavanje dece.