CENTAR „JAKI MLADI” – PODRŠKA NA PUTU OSAMOSTALJIVANJA

Proces osamostaljivanja mladih često je praćen brigama, strahovima i neizvesnošću. Uz podršku, ljubav i razumevanje svi izazovi koje ova faza života nosi lakše se prevazilaze. Mladima odraslim u sistemu alternativne brige, pomoć i motivaciju na putu osamostaljivanja pruža stručni tim našeg Centra „Jaki mladi“, dajući im vetar u leđa i korisne „alate” koje mogu koristiti tokom čitavog života. Uključivanjem u različite obuke i savetovanja mladi stiču samopouzdanje, osnažuju se i spremniji odlaze „u život”.

Verujući da naše iskustvo u radu sa mladima može biti od koristi ne samo onima sa kojima direktno radimo, već svima koji se osamostaljuju delimo Biljaninu priču*.

Biljana je živela u hraniteljskim porodicama od dvanaeste godine. Kada je napunila 17 godina priključila se Centru „Jaki mladi” i izrazila želju da čim postane punoletna i završi srednju školu postane nezavisna. Posledice traumatskih iskustava i strahovi kod Biljane su bili veoma vidljii. Bila je povučena, nije imala poverenja i samim tim nije se lako poveravala niti otvarala. Mreža njene podrške bila je veoma slaba. Navike i norma koje je usvojila bile su izgrađene pod strogom kontrolom. Volela je školu i želela je da nastavi školovanje, ali je bila svesna da sama to neće moći, i sa tom činjenicom se pomirila.

Tim Centra „Jaki mladi” pred sobom je imao mladu ženu u razvojnoj krizi, sa malo samopouzdanja i samopoštovanja, koja se nikada nije osećala istinski voljenom i željenom pa je izgradila poseban način skrivanja tuge, loših uspomena, traume i suštinskog osećaja nemoći. Sredini se prilagođavala potiskujući svoje potrebe, kako ne bi bila povređena. Bazično odsustvo poverenja učinilo je da bude besna i nezadovoljna. Ipak, njena inteligencija i mogućnost da sagleda stvari na pravi način vodili su ka savladavanju veština koje su joj mogle pomoći da postane samostalna.

Kroz rad sa savetnicima Centra „Jaki mladi” njeno samopuzdanje je raslo, pa su i razgovori postali otvoreniji. Biljana je naučila kako da se čuva i štiti, napravi plan i sprovede akcije koje će joj pomoći da ostvari svoje ciljeve.

Uz podršku Centra Biljana je završila kurseve engleskog jezika i kuvanja i išla na dodatnu praksu, na kojoj je stekla znanje iz pekarstva i pravljenja pice. Čim je maturirala počela je da radi u manjem hotelu. Danas je udata, studira i radi honorarno, doprinoseći svom kućnom budžetu.

Sa nama komunicira telefonom i povremeno dolazi na radionice kako bi svoju životnu priču ispričala mlađima. Gleda u budućnost. Ponovo se smeje.

 

* Zbog politike privatnosti ime je promenjeno