Bili smo deo skupa “Predstavi sVe”

U saradnji sa projektom “Budi svoj”, juče smo, u Privrednoj komori Srbije organizovali susrete mladih koji su odrasli bez roditeljskog staranja sa poslodavcima. Mladi, koji dobijaju podršku kroz Centar “Jaki mladi” i projekat “Budi svoj” predstavili su se poslodavcima u okviru skupa „Predstavi sVe”.

„Predstavi sVe“ deo je projekta „Budi svoj“, koji za cilj ima da pomogne mladima bez roditeljskog staranja da lakše pronađu prvi posao. Sprovodi ga fondacija “Uključi se” u strateškom partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i uz podršku Ministarstva omladine i sporta.
„Današnjem skupu prethodile su celodnevne radionice na kojima su se mladi vežbali kako da napišu radnu biografiju i predstave svoje veštine u najboljem svetlu. Na događaju su demonstrirali sve što su naučili. Dobili su sjajnu priliku da odmah lično razgovaraju sa potencijalnim poslodavcima, i lakše stignu do prvog zaposlenja, rekla je Milena Jakšić, iz Fondacije „Uključi se“.

„Organizacija SOS Dečija sela Srbija, koja brine o deci bez roditeljskog staranja, mladim ljudima i porodicama u riziku, 2016. godine započela je projekat „Jaki mladi“. U okviru njega otvoren je Karijerni centar u Beogradu, sa ciljem da se poveća zapošljivost mladih od 16 do 30 godina koji su odrastali u domovima, hraniteljskim porodicama i porodicama u riziku. Pored priprema za razgovor za posao, različitih obuka, praksi u kompanijama, subvencija za pokretanje sopstvenog biznisa, naša organizacija pruža i psiho-socijalnu podršku ovim mladima, koja je jako važna zbog njihovog osnaživanja. Drago mi je što su oni danas dobili još jednu priliku da se susretnu sa poslodavcima i predstave sebe“, rekla je Katarina Krstajić, savetnica za odnose sa javnošću u organizaciji SOS Dečija sela Srbija.

IMG-20180607-WA0007

„Kod subvencija poslodavcima za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, posebno imaju prednost, pored ostalih teže zapošljivih, i lica do 30 godina koji su imali ili imaju status deteta bez roditeljskog staranja. Kod subvencija za samozapošljavanje nezaposlenim licima za otpočinjanje obavljanja sopstvene delatnosti prilikom bodovanja daju se dodatni bodovi za kategorije teže zapošljivim kategorijama lica gde spadaju i dece koja su imala ili imaju status deteta bez roditeljskog staranja,” rekao je iz Srđan Andrijanić, savetnik za zapošljavanje OSI u Nacionalnoj službi za zapošljavanje Beograd.

Neposredno pre Beograda, „Predstavi sVe“ održan je u Nišu, Novom Sadu, Valjevu i Ćupriji.
Dodatne informacije o Projektu i mogućnostima priključivanja i podrške mladima bez roditeljskog staranja možete pronaći na www.budisvoj.org.