Aktivan, zabavan i dinamičan jun za decu iz SOS Dečijeg sela Kraljevo

Početak leta bio je prilično zanimljiv, dinamičan i ispunjen brojnim aktivnostima namenjenim našoj deci iz SOS Dečijeg sela Kraljevo. U naredna dva meseca u planu je još mnogo različitih aktivnosti, tako da će letnji raspust naših mališana biti ispunjen momentima za pamćenje, zabavom, igrom i trenucima srećnog detinjstva.

Što se proteklih aktivnosti tiče, u periodu od 05. do 09. juna 2019. godine, na Vlasinskom jezeru održan je kamp „Tolerance Camp X“ 2019, u kome je učestvovalo osmoro dece iz našeg SOS Dečijeg sela Kraljevo. Ovaj kamp u poslednjih 9 godina organizuje sportsko udruženje „Nigresiv“ iz Niša, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Ovogodišnji, 10. kamp po redu okupio je decu iz OŠ „Branislav Nušić“ iz Donje Trnave, Specijalne škole „11. Oktobar“ iz Leskovca, OŠ „Sirijanska Banja“, škole za decu sa oštećenim sluhom SŠ „Bubanj“ Niš, Dečijeg sela „Dr Milorad Pavlović“ iz Sremske Kamenice, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Doljevca, Mladinskog doma iz Maribora (Slovenija) i decu iz ustanove „Dom-porodica“ iz Zenice (BiH).

Naši mališani iz SOS Dečijeg sela Kraljevo, zajedno sa ostalim drugarima, aktivno su učestvovali u svim aktivnostima – „Olimpijadi tolerancije“, turniru u fudbalu, vožnji pedolinama po Vlasinskom jezeru i planinarskoj šetnji na Čemernik (1600 m nadmorske visine).

Posebnu zahvalnost za sve lepe trenutke i uspomene koje će poneti mali učesnici kampa, dugujemo Marku Ristiću, organizatoru ovog kampa, osnivaču NVO „Nigresiv“ iz Niša, kao i ambasadi SAD u Beogradu, koja je finansirala ovaj projekat.

Povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi, naš hor “Zvezdice” nastupio je 12.06.2019, na svečanosti održanoj u Skupštini grada Kraljeva. Hor „Zvezdice“ poslednjih 6 godina tradicionalno nastupa na ovoj svečanosti, koju organizuje Crveni Krst Kraljevo.

U okviru obeležavanja dana policije, u petak, 14.06.2019. godine, SOS Dečije selo Kraljevo posetili su predstavnici Policijske uprave Kraljevo, koji su za decu iz SOS Dečijeg sela, kao i njihove drugare iz Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“, organizovali kraće predavanje o policijskom poslu i ulozi policije u očuvanju bezbednosti građana. Deca su imala priliku da čuju šta radi policijski pas i da upoznaju psa Aju, belgijskog ovčara, specijalno obučenog za prolanalaženje eksploziva i droge. Pored toga, deca su imala priliku da uđu u vozila saobraćajne policije i sednu na policijski motor, što je našim mališanima bilo jako zabavno.

Već u julu decu o kojoj brinemo očekuju novi trenuci srećng detinjstva i to na letovanju. Za mlađu decu, organizovano je letovanje u Čanju, dok će starija deca letovati u Caldonazzu u Italji, u kapmu koji organizuje Međunarodna organizacija SOS Dečija sela.