Pasulj u zemljanom loncu

U našem SOS Dečijem selu Kraljevo, u kući Lešnika, živi SOS mama Maja sa šestoro dece, od 6 do 11 godina. Mama Maja je čarobnica, a jedna od njenih mnogobrojnih veština je spremanje raznih poslastica i jela, u kojima svi uživaju.

Mama voli u kuvanju da eksperimentiše, a svoje prvo jelo napravila je sa 9 godina. Pitali smo Maju ko je naučio veštini kuvanja:

‘’Kuvanju me naučila moja draga baka Natalija, kod koje sam živela do svoje 12. godine. Još kao mala devojčica volela sam da eksperimetišem sa jelima, pa sam napravila tortu od deset jaja, peska i strugotine. Ukrasila je raznim travkama i cvećem iz nanine bašte. Pretpostavljam da je to mojoj baki bio znak da počne da me uči kuvanju, još kada sam imala 7-8 godina. Mojim drugaricama i meni bi podelila šerpice i višnje, pa bi se kobajagi takmičile koja će bolje da skuva slatko, mi ili ona. I tako je krenulo. Prvi ručak sam potpuno sama spremila sa 9 godina, kao iznenađenje za moju familiju koja nam je bila u gostima. Kada sam sa 12 godina otišla kod mojih roditelja u Nemačku, nastavila sam da učim od moje mame. Tu sam napravila prvo iznenađenje – rođendanska torta za mog tatu. Torta je bila sa od vanila pudinga i voća, ali greškom, stavila sam so umesto šećera. Tata, k’o tata, hvalio je tortu, sve dok je ja nisam probala. Hvala mojoj dragoj nani Nataliji koja je bila kreativna. Trudim se da svoju decu naučim isto. Raduje me što pokazuju izrazito interesovanje i već učestvuju u spremanju. Sve što znam prenosim na svoju decu i nadam se da će oni jednoga dana prenositi svojoj deci i sećati se mene, kao ja moje nane.’’

Mama Majino dete je danas učilo da sprema svoj prvi pravi ručak, a recept za pasulj u zemljanom loncu je baka Natalijin.