7. rodjendan SOS Dečijeg sela Kraljevo

dan_sela1-23

U petak, 26. Oktobra, SOS Dečije selo Kraljevo svečano je obeležilo punih sedam i osmu godinu postojanja i rada. Goste je na samom početku svečanosti pozdravila direktorka SOS Dečijeg sela Kraljevo, gospodja Vesna Mraković-Jokanović, i uručila zahvalnice za uspešnu saradnju institucijama i donatorima koji su proteklih godina najviše pomogli naš rad i sa kojima smo najuspešnije saradjivali: centrima za socijalni rad Čukаricа i Stаrа Pаzоvа, Dirеkciјi zа plаnirаnjе i izgrаdnju Krаlјеvо, NVО ,,Lаstаvicа,, iz Prаgа, Аsоciјаciјi Šеfоvа kuvаrа Srbiје i kоmpаniјi ,,Stеfаn,, iz Аrilја.

dan_sela2-09

U ime Grada Kraljeva,  rodjendan nam je čestitao Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika, a naši dragi gosti bile su kolege iz centara za socijalni rad iz raznih krajeva Srbije, predstavnik Srpske Pravoslavne crkve, direktori škola i vrtića, predstavnici Policijske uprave, Elektrosrbije ,  prestavnik Nemačke privredne komore u Srbiji, nasi volnoteri i  mnogi drugi.

dan_sela2-23

U programu koji su pripremili deca i mladi uživali su svi prisutni. Hor „Zvezdice“ je blistao zvezdanim sjajem, mala balerina Andjelka je plesala kao andjeo, a Jelica –devojka koja već nekoliko godina živi u Zajednici mladih i priprema se za samostalan život, prezentovala je život u Zajednici vidjen – očima mladih. Koliko treba biti hrabar, koliko se ljubavi ponese iz SOS porodice, kako se koriste šanse koje život pruži, koliko im je značajna podrška koju dobijaju od edukatora i koliko im je značajno sve ono što su naučili i u sebi poneli iz SOS porodica.

dan_sela3-23

Mala pesnikinja Staša pročitala je tri svoje pesme: o mami, o mladjem bratu i o prvoj ljubavi, i kroz svoju poeziju vratila prisutne u detinjstvo, podsetila ih šta su najvažnije stvari u životu dece: mama i sve ono što nam pruža svojom pažnjom i toplim zagrljajem, braća i sestre jer bez njih život ne bi bio tako zabavan, i ljubav…

dan_sela4-23

Pokazali smo na šta smo sve ponosni posle ovih prvih sedam godina. Trenutno brinemo o 80 dece u SOS porodicama, 14 mladih u Zajednici mladih i programima podrške, 5 mladih se osamostalilo a 5 dece je vraćeno u svoje biološke porodice. Naša prva studentkinja sa uspehom je završila prvu i upisala drugu godinu studija, dobili smo prvo unuče i drugo nam je na putu. Uz pomoć MK Grupe i drugih odnatora, gradimo novu kuću za SOS Zajednicu mladih i planiramo neke nove programe podrške deci i porodicama.

dan_sela5-23

Očima mladih, stihovima deteta, pesmom i osmesima, aplauzima prisutnih, dobili smo još jednom potvrdu da smo na pravom putu, da je ljubav ono što pokreće svet i da Dom pun ljubavi za svako dete, kome težimo, nije i ne sme nikada da postane nedostižna ideja.