PRAVILNO DRŽANJE OLOVKE

U okviru naših Centara za podršku porodici sa decom aktivno radi i logoped. Jedna od važnih tema u radu sa decom je pravilno držanje olovke. Roditelji često primećuju da njihova deca to čudno rade, ali nemaju iskustvo kako da detetu pomognu da stečenu naviku promeni. Delimo sa vama savete naše saradnice, logopeda Jelene Mosurović, upravo na ovu temu.

Pravilno držanje olovke utiče na lepotu i brzinu pisanja. Dete koje može da izvede sve pokrete olovkom koji se od njega očekuju kada krene u školu  biće uspešnije i imaće veću motivaciju za napredovanjem. Nepravilan hvat uticaće na brzinu pisanja i na sam rukopis koji postaje nečitljiv. Evo nekoliko malih „trikova“ koji će podstaći pravilniji hvat olovke i koji bi mogli doprineti lakšem i funkcionalnijem pisanju.

Stavite detetu u ruku mali predmet između malog prsta, prstenjaka i kažiprsta te neka tokom pisanja dete čuva taj predmet prstima. To može biti pom-pom loptica, manja lego figurica, manja bodljikava loptica i sl.

Stavite štipaljku na olovku kako bi podstakli pravilniji hvat.

„OK“ metoda – kažete detetu da stavi prste kao da pokazuje OK te da ostavi mali otvor između prstiju za olovku ( kao da prstima oblikuje zatvorenije slovo c ). Zatim stavite olovku u „OK“ i kažite mu da savije ostale prste ispod olovke.

Za prilagođavanje hvata olovke možete koristiti i čarapu koju kad navučete na ruku izrežete malo na području palca i kažiprsta. Dete bi trebalo da stavi ruku u čarapu , provuče palac i kažiprst kroz izrezana područja i uhvati olovku.

Takođe, možete skratiti olovku ili koristiti pomagala koja se stave na olovku čiji je cilj funkcionalniji hvat.